Vintage kuchyně

Úvod Blog Vintage kuchyně

Máte-li rádi módní styl vašich babiček a prababiček, pak jste správně naladěni na Vintage styl. Nadčasový, elegantní, hřejivý a krásný. Tak by se dal pár slovy vystihnout tento čím dál častěji vyhledávaný styl nejen v nábytku, ale i v oblékání a celkovém životním stylu.

Retro versus Vintage

Rozdíly jsou výrazné. Především v používaných materiálech, příznání a vyzdvižení vad, opotřebovanosti a stáří. Doplňky i nábytek jsou defacto funkčními starožitnostmi. Retro styl je doba nedávno minulá, pro Vintage styl musíme jít v čase ještě dál, až do doby našich pradědečků a prababiček.

Základní prvky Vintage stylu v kuchyni

Dřevěná či kamenná podlaha - kvalitní dřevo v přírodní barvě nebo dlažba v designu kamene. A jako protiklad, když zvedneme oči, celý dojem nám doplní přiznané dřevěné krovy.

Pracovní deska a stěny - nejlépe žulový či mramorový kámen v jednotném barevném tónu. Dřevěný, bílý nebo černý design pracovní desky je také vhodný. Na stěnách nenápadné tlumené barvy, starorůžová, šedozelená, případně cihlová, bílá, dřevěný rustikální obklad.

Vintage kuchyně

Spotřebiče - příjemný industriální vzhled rozhodně nic nepokazí a opět zde budou vládnout přírodní neutrální barvy. Kovaný černý styl mohou zjemnit precizní detaily. Moderní chladničky, sporáky, rychlovarné konvice, kávovary oblých tvarů ve stylu Vintage si vyberete ze široké nabídky na dnešním trhu.

Nábytek - vybírejte si tvary a křivky, které jsou vám milé a okulahodící i po delší době. Obzvláště ženy tráví v kuchyni více času a měly by se zde cítít příjemně. Stylově zdobená dvířka skříněk kovovými proužky nebo horní skříňky zdobené vitráží a kožené, zlehka popraskané sedáky na židlích jsou takřka nezbytné. Skříňky by měly být s přiznanými vadami, opotřebením, různými oděrkami a nedostatky. Vhodné jsou též samostatně stojící komody, příborníky a jiné solitéry. Ideální barvy jsou slonová kost, šedozelená, bílá, starorůžová. Pokud vám prostor v kuchyni dovolí velký jídelní stůl nebojte se rustikálního stylu nebo starožitnému kousku po prababičce.

Doplňky - které doslova podtrhnou Vintage styl. Vůbec se nebojte kovových doplňků a ozdob zavěšených na zdi nebo volně stojící na nábytku. Cínoví a bronzoví kuchyňští pomocníci, např kávomlýnek či kořenky nemusí být schovaní ve skříních. Vystavené malované dózy na cukr, sůl a mouku jsou velmi oblíbeným doplňkem. Zavěšené pánve, hrnce a jiné nářadí neuvěřitelně podtrhnou celý dojem vaší kuchyně. Původní originální doplňky dostanete koupit na různých bazarech a tzv bleších trzích někdy téměř “za pusu”. Vše doplníte vhodným textilem a na okna industriální vzhledu můžete zavěsit romantické závěsy nebo opět použít kovovou vitráž. Celkový vzhled kuchyně osvěží živé květiny.

Vintage kuchyně

Z kuchyně ve Vintage stylu má sálat teplo rodinného krbu, vstřícnost a pohoda. Ranní káva ve stylových hrníčkách vytvoří tu pravou rodinnou atmosféru.