Jak navrhnout koupelnu tak, aby byla moderní a funkční?

Úvod Blog Jak navrhnout koupelnu tak, aby byla moderní a funkční?

Navrhování moderní koupelny je velmi zajímavý moment v životní etapě. Každý má asi trochu jinou představu o ideální koupelně. Někdo upřednostňuje klasický styl, modernu nebo nějaký specifický způsob pojetí interiéru, například glamour, skandinávský, provensálský či rustikální styl, apod. Výsledek snažení může přinést velmi uspokojivý výsledek, se kterým budete vy i celá vaše rodina nad míru spokojeni.

Návrh moderní koupelny nezahrnuje pouze estetickou stránku věci, ale obsahuje v sobě mnoho faktorů, včetně funkčnosti a kýženého pohodlí pro všechny členy domácnosti. Je třeba zvolit si priority samotného návrhu a vytvořit konsenzus, který budou ochotni akceptovat všichni zúčastnění.

Proto, abychom vám usnadnili přípravu plánu, poskytneme vám v tomto přehledu několik tipů, jak nejlépe a efektivně navrhnout současnou koupelnu. Moderní a funkční koupelna je o kombinaci účinného využití prostoru, praktického designu a kvalitních materiálů.

Plánování a rozmístění

Začněte tím, že si představíte, jak bude koupelna vypadat, jak bude rozvržena z hlediska jednotlivých funkčních prvků a jaké funkce bude plnit. Myslete na to, jaký prostor máte k dispozici a jak chcete využít každou část koupelny. Zvažte, zda chcete více prostoru pro skladování, velkou vanu nebo prostornou sprchovou kabinu. Ujistěte se, že máte dostatek úložného prostoru, abyste mohli udržovat koupelnu uklizenou a dobře organizovanou. Pokuste se minimalizovat zbytečné prostory a vytvořit tak plně funkční a užitečnou koupelnu.

Moderní koupelna - vana Moderní koupelna - sprchový kout

Zvolte moderní designové prvky

Moderní koupelny se obvykle prezentují minimalistickým designem, což znamená, že se snaží minimalizovat množství zdobení a zdůrazňují hlavně čisté linie a jednoduché tvary základních prvků. Zvažte použití moderních materiálů, jako jsou velké dlaždice, kamenné obklady, sklo a kovové prvky.

Vybavení

Nadčasové koupelny často zahrnují víceúčelové vybavení jako jsou sprchové kouty s masážními tryskami, vířivé vany a osvětlení na dotykový spínač. Vyberte si kvalitní vybavení s inovativním vzhledem, které bude vyhovovat vašim potřebám a stylu. Praktická jsou dvojumyvadla, neboť poskytují dostatek prostoru i pro vícečlennou rodinu s dětmi. Závěsné vestavěné záchody působí velice dobře, nenarušují celkový dojem z prostoru a navíc jsou praktické z důvodů snadného úklidu podlahy.

Barevné spektrum

Typické moderní koupelny jsou nejčastěji navrženy v jednoduchém a liniově čistém provedení, jež zahrnuje také vhodnou volbu barevné škály budoucí koupelny. Vyberte si barevné schéma, které vám bude vyhovovat a zároveň bude moderní. Použijte neutrální barvy jako je bílá, šedá nebo béžová a doplňte je akcenty výraznějších barev pro vytvoření požadovaného kontrastu. Barevné schéma je zajisté ovlivněno výběrem dlaždic, nábytku a dalších nezbytných doplňků vaší nastávající koupelny.

Materiály

Vyberte si materiály, které jsou zejména odolné, snadno udržovatelné a působící moderní vzhledem. Například dlaždice z mramoru nebo skla vypadají velice moderně, stejně jako povrchy z nerezové oceli nebo chromu.

Dlaždice a stěny

Dlaždice jsou klasickou volbou pro koupelny, a to zejména kvůli svému odolnému charakteru a jejich snadné a bezproblémové údržbě. Pokud se rozhodnete pro dlaždice, zvažte, jaký druh bude nejvhodnější pro vaši koupelnu. V současné době jsou populární velké formáty a minimalismus v designu. Kromě toho se můžete rozhodnout pro kachle nebo kamenné obklady, které mohou přidat do vaší koupelny přírodní vzhled. Pokud vám barevné stěny vyhovují více, můžete je oživit pomocí dekoračních obkladových prvků.

Osvětlení

Koupelna by měla být určitě dobře osvětlená, ale na druhou stranu ne extrémně přesvícená. Zvažte instalaci stropních svítidel a doplňte je dalšími zdroji osvětlení, jako jsou zrcadlové skříňky s osvětlením a LED pásky umístěné pod policemi nebo okolo vany. Koupelna by měla mít dostatečné množství přirozeného světla, ale měla by být také osvětlena umělým osvětlením. Využijte moderní osvětlení, jako jsou LED diody, aby vaše koupelna vypadala moderně a stylově.

Nábytek

Vyberte si nábytek, který bude jak praktický, tak i stylově vyvážený. Zvažte, zda potřebujete skříně na umístění věcí, police, zrcadla nebo stojany na ručníky. Vyberte nábytek v kontrastní barvě, který vynikne na pozadí stěn koupelny.

Zelené prvky

Nezapomeňte ani na zelené prvky, jako jsou rostliny nebo květiny, které mohou přinést do koupelny sympatický naturální element, oživení celého interiéru a vyladění designu. Umístění rostlin je ovšem možné pouze v případě, že je v místnosti instalováno klasické nebo střešní okno zabezpečující dostatek přirozené iluminace.

Dekorace a šik předměty

Celkový dojem z nově vybudované koupelny by nebyl úplný bez zajímavých dekorativních prvků, které příjemně doladí atmosféru koupelny, potažmo toalety. V současné době jsou mimořádně populární drobné niky a římsy, které jsou nejen praktickým prvkem koupelny, ale slouží i k odložení kosmetických prostředků. Zde se rovněž nabízí místo, kde je možné vhodně prezentovat stylisticky laděné subjekty vašeho zájmu a obdivu.

Sledování zmíněných doporučení vám pomůže navrhnout moderní koupelnu ve vašem osobitém pojetí, která bude jak krásná, tak i fungující. Návrhu koupelny a toalety by se mělo věnovat dostatek času i péče, neboť je to místnost, kde trávíte hodně času. V případě, že samotné přípravě projektu věnujete dostatečnou pozornost a píli, budete s výsledkem jistě spokojeni. Toto místo je každodenně a zároveň značně intenzivně využíváno všemi členy rodiny, proto by se měl klást důraz na výběr odolných materiálů, aby nedošlo k předčasnému poškození a vyhnuli jste se riziku následných oprav. Je dobré již od počátku mít určitou představu o budoucí podobě a držet se jednoho konkrétního stylu tak, aby se vytvořila příjemná harmonická atmosféra a koupelna se stala místem, kam se budete vždy rádi vracet.