Jak malovat na sádrokarton

Úvod Blog Jak malovat na sádrokarton


Vymalovat sádrokarton se zdá být jednoduchou záležitostí, kterou zvládne i amatérský kutil. Ale i tato, na první dojem jednoduchá záležitost, má svoje úskalí. Jak se jim vyvarovat? Nejlepší způsob je zjistit si předem všechny důležité informace. Ať už na internetu a nebo na prodejně, kde ochotně poradí.

Co je sádrokarton?

Sádrokartonové desky jsou panely z lisované sádrové hmoty, která je sendvičovým způsobem vložena mezi dva tvrdé papíry. Tento materiál je velmi silným a přitom odlehčeným stavebním materiálem suché výstavby, ze kterého je možné postavit stropy, stěny, příčky a dělat další významné úpravy v interiéru např výklenky, oblouky, půdní úpravy. Většina typů sádrokartonu neslouží jako nosné stěny a proto se sádrokarton montuje hlavně na ocelové tenkostěnné konstrukční profily.

Obrovskou výhodu představuje perfektně rovný povrch, ale na druhou stranu není snadné jej vymalovat tak, aby byla barva jednotná. I po několika nátěrech se při nesprávném postupu mohou na sádrokartonu objevit fleky nebo místa s nedostatečným krytím. Otázka zní - jak správně malovat na sádrokarton?

Příprava povrchu před malováním

Důležité je skutečně dodržet potřebný postup, dodržet určitá pravidla a být důsledný a pečlivý. Barva totiž odhalí veškeré nedostatky, které pak pokazí celkový dojem z jinak povedeného díla. Při instalaci se tyto desky musí ještě opatřit vrstvou sádrokartonové stěrky nebo tmelu, který kryje spoje, šroubky, hrany a různé nedostatky. Aby byla i tato finální vrstva krásně rovná, musí se následně přebrousit brusnou mřížkou.
Při manipulaci se sádrokartonem mohou vzniknou různé rýhy a nerovnosti, které nemusejí být na první pohled zřejmé, ale vyniknou až po vymalování. Tyto rýhy mohou být zanesené prachem z řezání a broušení, stačí je otřít vlhkou hadrou a překontrolovat.
Velký pozor si musíte dát u spojů dvou různých materiálů (sádrokarton a omítka), zde často dochází k praskání. Zabránit tomuto jevu lze použitím speciálních pásek, které spoj důkladně spojí.
Při tmelení si dejte pozor na akrylový tmel, který se nesnáší s pokojovými barvami. Vždy se poraďte v prodejně, jaké materiály můžete použít tak, aby byly vzájemně kompatibilní.
I při použití správného tmelu může být tmel ve spojích vidět i po vymalování pokoje. Aby se tomu zabránilo je nezbytným krokem před samotným malováním použití kvalitního penetračního nátěru, který povrchy s různou nasákavostí a strukturou sjednotí. Platí zde pravidlo, že čím nižší je savost penetrace, tím finální barva lépe kryje.
Po důkladném zaschnutí penetrace lze použít jakoukoliv povrchovou úpravu - malování, tapetování, obklady. Vždy je jen potřeba vybrat materiály, které jsou vhodné pro nanášení na sádrokartonové povrchy.

Sadrokarton-priprava-malovani

Malování

Když máte dokonale připravenou, čistou a hladkou plochu sádrokartonu a penetrace je řádně zaschnutá, můžete přistoupit k samotnému malování.
První nátěr, který se aplikuje na penetrační vrstvu, je vhodné zředit s penetrací, a to v poměru 1:30. Následuje opět pauza, kdy vyčkáte na zaschnutí prvního nátěru. Pak pokračujte nanesením druhé, případně třetí vrstvy.
Používáte-li klasické barvy, je na malování sádrokartonu nejvhodnější použít váleček, který má kratší vlas. Před štětkou upřednostněte štětec s krátkým vlasem. Vše se točí právě kolem krátkého vlasu, který je na hladké povrchy ideální. Na místa s horší dostupností zvolte ploché štětce. Na větší prostory a plochy je vhodné použít stříkací pistoli.

Při malování platí úplně stejná pravidla jako u jiných povrchů, na které se maluje. Každá další vrstva se nanáší až po proschnutí původní. Podstatné je, abyste malovali do kříže a souměrně a barva se tak dostala opravdu všude. Dbejte na to, aby barva nestékala dolů po sádrokartonu.

Pokud si dáte záležet na důkladné přípravě povrchu, pak je malování snadné a rychlé i pro méně zkušené kutily. Pokud si nevěříte nebo si chcete malování natrénovat, můžete to vyzkoušet na méně viditelném místě, kde by vás případný nevydařený pokus tolik nemrzel.

Vymalba-sadrokarton