Co je potřeba k rekonstrukci bytu

Úvod Blog Co je potřeba k rekonstrukci bytu

Koupili jste si nový byt a chcete ho uvést do obyvatelného stavu? Nebo byt máte a přejete si ho malinko vyspravit? Pak není jednodušší řešení, než rekonstrukce. Řešení a rozhodnutí jednoduché a jasné, ale realizace v praxi je horší. Základem je zjistit si potřebné informace.

Je potřeba chystanou rekonstrukci vůbec hlásit, kdy ji hlásit a komu? Nebo nehlásit vůbec a nebo kdy už stavební povolení či jiné vyjádření potřebujete? Odpověď na takové otázky je sice snadná, ale současně celkem záludná. Záleží na rozsahu rekonstrukce a na vlastnictví bytu!

Obecně lze říci, že zde platí několik zásad, které rozhodují. Jak velká bude rekonstrukce, čeho se bude týkat a vlastnictví bytu.

Rekonstrukce-bytu-prubeh

Kdy je potřeba stavební povolení stavebním úřadem?

V případě, že plánujete zasahovat do nosné konstrukce domu, měnit vzhled budovy, zásadně měnit dispozice stávajících místností či zasahovat do společných prostor, stavební povolení potřebujete. Pokud se bude hýbat i s nosnými zdmi, je třeba i vyjádření statika a souhlas sousedů.
Bydlíte-li v památkové zóně, pak musíte mít samozřejmě i povolení od památkového ústavu. Abyste však měli jistotu, co všechno k rekonstrukci potřebujete, doporučujeme informovat se na stavebním úřadě.

Ohlášení

Ohláška je vyžadována v případě, že rekonstrukce vede ke změně užívání (k jiným účelům užívání, než původně) části nebo celého objektu. Zároveň nesmí dojít k zásahům do nosných konstrukcí nebo ke změně vzhledu stavby. Např, když se ze dvou pokojů stane jeden vybouráním nenosné příčky, přemístění koupelny, kuchyně do jiných prostor a podobně.

Kdy je možná rekonstrukce bez stavebního povolení nebo ohlášení

Pokud se rekonstrukcí nezasahuje do nosných konstrukcí a zachovají se původní dispozice bytu, není třeba ji ohlašovat stavebnímu úřadu nebo žádat o stavební povolení. Úpravy ale také nesmí negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby, životní prostředí, nesmí být použity takové materiály, které by se hmotností zásadně lišily od původních (kvůli statice stavby). Mezi takové běžné rekonstrukce patří například výměna bytového jádra a úprava koupelny, výměna kuchyňské linky, montáž stropních podhledů, nové omítky, pokládka nové podlahové krytiny a podobně.

Družstevní versus osobní vlastnictví

Pokud ale žijete v družstevním bytě, musíte získat souhlas od družstva. Pokud souhlas dostanete, je povinností družstva požádat za vás stavební úřad o vydání povolení nebo ohlášení. Pokud ale vlastníte byt v osobním vlastnictví, nepotřebujete souhlas sousedů ani společenství vlastníků, to platí ale jen v případě, že nebudete zasahovat do společných prostor domu (schodiště, chodby, vodoinstalace, komíny, balkóny, rozvody tepla apod.)

Kolaudace

Kolaudace je nutná, pokud stavba splňuje určité vlastnosti. Všechny potřebné údaje a povinnosti vám sdělí na příslušném stavebním úřadě. V rámci klidného svědomí, je lepší, informovat se vždy před započetím jakékoliv stavby nebo stavební úpravy právě na stavebním úřadě.

Nejen povinnosti, ale i ohleduplnosti je potřeba

Plánovaná rekonstrukce se netýká jen vás, ale nepřímo i vašich sousedů. V rámci zachování dobrých sousedských vztahů je třeba brát ohled na sousedy, na jejich zvyky, na jejich soukromí. Je slušné dopředu oznámit termín rekonstrukce, omluvit se jim za případný hluk a diskomfort a za nepořádek, který je bude během rekonstrukce obtěžovat. Je nutné dodržovat noční klid a respektovat víkendový odpočinek sousedů.

Mějte dopředu vše promyšlené

Než začnete samotnou rekonstrukci, vše si řádně promyslete a naplánujte. Mějte konkrétní představu a jasný časový plán.
Promyslete si svůj finanční rozpočet, zjistěte si kolik stojí stavební materiály, nakupte dopředu, ať vás pak nezaskočí nečekaný finanční výdaj. V klidu a s rozvahou si doma promyslete, kolik chcete do rekonstrukce investovat. Připravte si nákresy a vzorové fotografie, vše, co vás zaujme si uložte a nestyďte se oslovit odborníka, který vám pomůže vše spočítat a navrhnout rozumné úpravy. Dejte si záležet na oslovení kvalitních a prověřených řemeslníků. Hodně firem je schopno zajistit kompletní rekonstrukci díky svým poctivým a zkušeným řemeslníkům. Trvejte na kvalitních materiálech a nešetřete tam, kde je dlouhodobě důležitá kvalita materiálu i práce.
Rozhodněte se dopředu, zda rekonstrukci uskutečnit na etapy a nebo najednou. Záleží hlavně na tom, co se bude rekonstruovat a v jakém rozsahu. Uvědomte si, že budete po nějaký čas žít v nepořádku a diskomfortu.
Ale výsledek bude stát za to a týdny nepořádku, hluku a starostí budou odměněny krásným, novým a voňavým domovem.

Plan-rekonstrukce

Rada na závěr

Vše si raději 3x promyslete, zvažte různé možnosti, získávejte informace, nechejte různé nápady uležet v hlavě, nikam nespěchejte. Zde je čas důležitý, nevrhejte se bezhlavě do přestavby, aniž by bylo vše krok po kroku promyšleno. I zde platí pravidlo : Práce kvapná, málo platná.