Co dát za kuchyňskou linku

Úvod Blog Co dát za kuchyňskou linku

Kuchyň je srdcem domova a kuchyňská linka je jedním z nejdůležitějších prvků této místnosti. Když se zamýšlíme nad zařízením kuchyně, často se soustředíme na výběr spotřebičů, pracovní desky, skříně a podlahové krytiny. Součást kuchyně, kterou bychom při plánování rozhodně neměli zanedbávat, je stěna za kuchyňskou linkou. Tato část kuchyně je skvělým místem pro výraznou dekoraci i funkční ochranné prvky. Tyto prvky mohou oživit celkový vzhled kuchyně, ale také chránit stěny před nečistoty a zachovat maximální hygienu pro přípravu pokrmů. Pokud hledáte inspiraci a nápady, co dát na stěnu za kuchyňskou linku, máme pro vás několik tipů, se kterými bude plánování vaší kuchyně hračka!

Sklo - expert na hygienu i moderní design

Sklo je výsadou moderních kuchyní. Pokud hledáte povrch, díky kterému můžete ve vaší kuchyni vytvořit výraznou dekoraci, sklo je výbornou volbou. Je k dostání v jakémkoliv odstínu, který bude perfektně ladit s kuchyňskou linkou. Různorodé motivy i dekory také nejsou problémem. Působí sterilně a snadno se udržuje. Mastnotu, skvrny od potravin, dokonce i fleky od silně barevných tekutin nejsou pro tento povrch stěny žádný problém. K čištění navíc není zapotřebí zvláštní čistící prostředek. Stejně jako mytí oken, vyčistíte i tuto skleněnou plochu pomocí běžných čistících prostředků. K dodání lesku skleněné plochy lze využít klasickou okenu či vysavače určené na mytí oken, které za sebou nezanechávají kapky vody.

Sklo za kuchyňskou linkou

Betonová stěrka vydrží věčnost

Beton je moderní povrch, který se hodí k industriálnímu i minimalistickému stylu kuchyňské linky. Betonová stěrka, rozhodně není volbou pro každého. Jedni ji milují, druzí zavrhují. Dobrou zprávou pro milovníky moderního a zároveň industriálního stylu je, že tento povrch bude zdobit vaši kuchyni po dlouhá léta a pořizovací cena není nikterak vysoká. Volit lze z několika druhů barev a zvrásnění povrchu. Při správné povrchové úpravě je tento povrch odolný vůči mastnotě i nečistotám a jeho čištění není vůbec náročné. Stěrku je vhodné kombinovat s LED osvětlením, které zvýrazní její strukturu a vyzdvihne netradiční vzhled.

Betonová stěrka do kuchyně

Stará dobrá mozaika

Mozaika je hitem minulých let a dominantou kuchyní předchozích generací. Z trhu se však rozhodně nehodlá stáhnout, ba naopak. Pokud plánujete kuchyňskou linku v retro stylu, mozaika je výbornou volbou. Nevýhodou, kterou zaznamenali i minulí vlastníci tohoto povrchu, je zajisté velké množství spár, které v sobě mohou zadržovat nečistoty. Čištění je tak náročnější něž u zmíněných dvou druhů výše. Tento fakt však milovníky retra rozhodně neodradí a pro čištění kuchyně si čas rádi vyhradí.

Obklady nikdy nevyjdou z módy

Obklady byly vždy nejběžnější povrchovou úpravou stěny za kuchyňskou linkou. V současnosti kvalitní obklady nabízejí nespočet barev i tvarů. Malé, velké, asymetrického tvaru, s dekorem dřeva nebo kamene. U výběru obkladů můžete strávit třeba i hodiny. Skvěle se hodí například do provensálských kuchyní. Pokud hledáte netradiční řešení, rozhodně nešlápnete vedle s 3D obklady, které vytvoří z vaší kuchyně prostor plný extravagance a stylu.

Lino nepatří jen na podlahu

Nejméně známou povrchovou úpravou kuchyňské stěny je bezpochyby lino. Většina z nás zná lino pouze na podlaze a nikdy by nás ani nenapadlo použití této krytiny na stěně. Lino lze zakoupit v mnoha odstínech i dekorech, cena je více než příznivá, instalace není nikterak náročná a údržba velmi jednoduchá. Při výběru však vždy konzultujte využití v kuchyni, abyste vybrali vhodný druh respektující kuchyňské prostředí i větší zátěž.

Kámen

Přírodní, nádherný na pohled, ale také vyšší pořizovací cena a složitější údržba. Kámen vnese do vaší kuchyně kousek přírody. Stupeň opracovanosti si volíte sami, dle vašich pocitů a přání. Je však potřeba počítat se složitější údržbou a na pozoru byste se měli mít před politím silně barevnou tekutinou, která by mohla tento povrch nenávratně poškodit.

Mramor za kuchyňskou linkou